Skip to main content

Biografieën

Biografie Klijn, Albert

Albert Klijn, c. 1928Albert Klijn wordt op 5 april 1895 te Amsterdam geboren. Al op jeugdige leeftijd helpt hij zijn vader, die lithograaf is, in het atelier. Hij bezoekt de Teekenschool voor Kunstambachten die in 1909 de naam Kunstnijverheidsschool Quellinus krijgt. Na zijn opleiding treedt hij in dienst bij binnenhuisarchitect Nieuwenhuis. Hier werkt hij onder meer mee aan de inrichting van de vergaderzaal van het Scheepvaarthuis in Amsterdam.

Na zijn militaire dienst vestigt Albert Klijn zich als grafisch ontwerper in Amsterdam. Hij valt al snel op door zijn streven naar schoonheid in de reclame. Met zijn affiche voor de tentoonstelling Reclame en Grafische Arbeid (REGATA) die in 1919 in Amsterdam wordt gehouden, trekt hij veel belangstelling. In het begin van de jaren twintig werkt Klijn enige tijd bij de Gemeente Amsterdam. Hier is hij betrokken bij de inrichting van openbare gebouwen. Hij ontwerpt o.a. de versieringen en glas-in-loodramen van het Tesselschade Ziekenhuis en bepaalt de kleuren van het interieur.

Na zijn activiteiten bij de Gemeente Amsterdam hervat Klijn zijn werkzaamheden in de reclamekunst. Naast ontwerpen voor reclame maakt hij ontwerpen voor kalenders, briefhoofden, boekomslagen, sluitzegels en obligatiecoupons. In 1923 ontwerpt hij de omslag voor het tijdschrift Wendingen en in november 1924 dat van het blad De Reclame. Halverwege de jaren twintig maakt Klijn het grafisch ontwerp voor het embleem van de Gemeentegiro van Amsterdam. In 1935 wint hij de eerste prijs met zijn ontwerp voor de affiches "geeft een boek" en "de kunst in nood".

Advertentie voor halfwatt- en argalampen, 1918In de tweede helft van de jaren dertig gaat Albert Klijn zich meer richten op de teken- en schilderkunst. In de oorlog worden tekenen en schilderen nog belangrijker omdat de reclameopdrachten wegvallen. Zijn schilderijen worden vaak vergeleken met het werk van de magisch realistische schilders Willink, Koch en Hynckes, maar Klijns werk heeft toch een heel eigen karakter.

Na de oorlog neemt Albert Klijn zijn werk als reclameontwerper weer op. Schilderen blijft echter zeer belangrijk voor hem. In de jaren zestig worden zijn schilderijen abstract expressionistisch. Ondanks zijn ouderdom blijft Klijn in de jaren zeventig schilderen en exposeren. Albert Klijn overlijdt op 29 november 1981 te Amsterdam.

In 1918 maakt Klijn een advertentie voor halfwatt- en argalampen van Philips in een catalogus van handelsmaatschappij Lindeteves-Stokvis. De plaat staat ook afgebeeld in het blad De Bedrijfsreklame van april 1919 bij een artikel over het werk van Albert Klijn.

Bronnen:
  • L.S. Zeist, Albert Klijn, Amsterdam 1988.
  • C. Rol, Over reclame en het werk van Albert Klijn in De Bedrijfsreklame, april 1919.