Biografie Klijn, Albert

Na zijn militaire dienst vestigt Albert Klijn zich als grafisch ontwerper in Amsterdam. Hij valt al snel op door zijn streven naar schoonheid in de reclame. Met zijn affiche voor de tentoonstelling Reclame en Grafische Arbeid (REGATA) die in 1919 in Amsterdam wordt gehouden, trekt hij veel belangstelling. In het begin van de jaren twintig werkt Klijn enige tijd bij de Gemeente Amsterdam. Hier is hij betrokken bij de inrichting van openbare gebouwen. Hij ontwerpt o.a. de versieringen en glas-in-loodramen van het Tesselschade Ziekenhuis en bepaalt de kleuren van het interieur.
Na zijn activiteiten bij de Gemeente Amsterdam hervat Klijn zijn werkzaamheden in de reclamekunst. Naast ontwerpen voor reclame maakt hij ontwerpen voor kalenders, briefhoofden, boekomslagen, sluitzegels en obligatiecoupons. In 1923 ontwerpt hij de omslag voor het tijdschrift Wendingen en in november 1924 dat van het blad De Reclame. Halverwege de jaren twintig maakt Klijn het grafisch ontwerp voor het embleem van de Gemeentegiro van Amsterdam. In 1935 wint hij de eerste prijs met zijn ontwerp voor de affiches "geeft een boek" en "de kunst in nood".

Na de oorlog neemt Albert Klijn zijn werk als reclameontwerper weer op. Schilderen blijft echter zeer belangrijk voor hem. In de jaren zestig worden zijn schilderijen abstract expressionistisch. Ondanks zijn ouderdom blijft Klijn in de jaren zeventig schilderen en exposeren. Albert Klijn overlijdt op 29 november 1981 te Amsterdam.
In 1918 maakt Klijn een advertentie voor halfwatt- en argalampen van Philips in een catalogus van handelsmaatschappij Lindeteves-Stokvis. De plaat staat ook afgebeeld in het blad De Bedrijfsreklame van april 1919 bij een artikel over het werk van Albert Klijn.
Bronnen:
- L.S. Zeist, Albert Klijn, Amsterdam 1988.
- C. Rol, Over reclame en het werk van Albert Klijn in De Bedrijfsreklame, april 1919.