Skip to main content

Biografieën

Biografie Eichhorn, Karl

Karl Eichhorn wordt op 19 februari 1902 in Hildesheim geboren. Op 12 juni 1928 vestigt hij zich vanuit Sarstedt (Duitsland) in Eindhoven en begint zijn werk bij de afdeling Reclame van Philips . Als de afdeling Reclame op 1 januari 1929 wordt omgezet in de Propaganda Centrale, vermeldt het organisatieschema dat Eichhorn - samen met Carl Probst en Mathieu Clement - staat opgesteld voor het maken van kleurwerk, showcards en verpakkingen.

Reclamefolder voor armaturen voor fabrieksverlichting, 1929Reclamefolder voor neonlamp voor tv-experimenten, 1929Het bewaard gebleven werk van Eichhorn heeft voornamelijk betrekking op reclame voor armaturen voor buitenverlichting en verlichting van fabriekshallen, warenhuizen, kantoren en dergelijke. Maar zijn ontwerpen voor folders voor neonlampen voor televisie-experimenten (in 1929!), folders voor gelijkrichters voor auto's en folders voor feestverlichting tonen aan dat hij zich ook op andere terreinen bewoog.

Eichhorn heeft Philips in de loop van 1930 weer verlaten, de precieze datum is niet bekend. Vermoedelijk is hij zijn vak van reclametekenaar blijven uitoefenen want er is een affiche van hem bekend uit 1932 voor het radiomerk OWIN uit Hannover. In 1933 vestigt hij zich weer in Sarstedt. Tijdens de oorlog wordt Eichhorn door de Russen krijgsgevangen genomen. Pas in 1947 wordt hij daaruit vrijgelaten en keert hij terug naar zijn woonplaats Sarstedt. Op 12 juli 1959 overlijdt Karl Eichhorn in Hannover.

Signatuur:
Signatuur Eichhorn

Bronnen:

  • Bevolkingsregister Eindhoven (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)
  • Organisatieschema Propaganda Centrale, dossier 721.15 (Philips Company Archives).
  • Schrijven van de Stadt Sarstedt d.d. 10 april 1997.

Voor meer werk van Karl Eichhorn klik hier.