logo

Biografieën

Biografie Hens, Guust

hensGuust Hens wordt als August Frans Hens op 28 november 1907 in Zwolle geboren. Al vroeg blijkt dat het tekenen hem als het ware aangeboren is. Geen potlood of kleurkrijt is veilig in zijn handen en vele muren en tafels moeten het bij hem ontgelden. En zo gaat het ook op de lagere school. Poppetjes tekenen is zijn lust en zijn leven ook al kost het hem heel wat strafwerk. Na de lagere school bezoekt Hens het gymnasium te Nijmegen waarna hij een opleiding volgt aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Bosch, waar hij les krijgt van o.a. Piet Slager. Hij studeert enige tijd publiciteit in Parijs en London alvorens in mei 1929 bij Philips op de afdeling Artistieke Propaganda in dienst te treden.

Hens zal slechts anderhalf jaar bij Philips in dienst blijven. Hij ontwerpt en illustreert reclamefolders, brochures en tijdschriften. Bijvoorbeeld in het tijdschrift Philips Bulletin zijn vele illustraties van Hens te vinden. Van de omslagen die hij voor dit blad ontwerpt, worden de uitgaven van april en september/oktober 1930 hier getoond.

fw0714fw0786Na Philips werkt Hens een paar jaar bij De Bijenkorf te Rotterdam, is vervolgens een poosje freelancer, en is in de laatste drie jaren tot aan de oorlog werkzaam bij Staal en Co. te Rotterdam. Tijdens de oorlog tekent Hens typische oorlogstaferelen zoals een distributiekantoor, het deporteren van Joden, weldoorvoede Wehrmachtofficieren en uitgemergelde Nederlanders. Op 11 november 1944 wordt Hens tijdens een razzia in Rotterdam opgepakt. Hij wordt met duizenden anderen per trein weggevoerd en moet - na een afgrijselijke reis in een volgepropte treinwagon - aan de Deutsche Reichsbahn in Zollhaus bij Neurenberg gaan werken. Deze geschiedenis, alsook de bevrijding en de terugreis naar Nederland, legt Hens vast in een getekend dagboek voorzien van onderschriften. Hoewel Hens het boek na de oorlog wil laten uitgeven, lukt hem dit om diverse redenen niet.

Na de oorlog wordt Hens weer freelancer. Over zijn verdere leven is helaas slechts weinig bekend. Wel is bekend dat hij in de vijftiger jaren nog vele boeken illustreert en diverse affiches maakt. De affiches hebben vaak als onderwerp toeristische attracties in Nederland, zoals Madurodam, Avifauna en de Keukenhof. Guust Hens overlijdt op 6 november 1976 in Katwijk.

Signatuur:
signhens1signhens2



Bronnen:

  • Juist nu reclame (speciale uitgave van de Club van 40), Kerstmis 1945.
  • Pieter A.Scheen, Lexicon Nederlandse Beeldende Kunstenaars 1750-1950, 's-Gravenhage, 1969.
  • Getekend tijdens de oorlog 1940-1945, Vouwblad 27, Atlas van Stolk, Rotterdam.
  • Oude toeristische affiches 't bekijken nog waard in Utrechts Nieuwsblad, 20 februari 1992.
  • De Katwijksche Post, 18 november 1976.

Voor meer werk van Guust Hens klik hier.

Afdrukken E-mailadres