Skip to main content

Biografieën

Biografie Zeijst, Ans van

Ans van ZeijstAnna Maria Elisabeth van Zeijst wordt geboren in Utrecht op 28 december 1906. Zij volgt opleidingen aan de Rijksacademie te Amsterdam, Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag en de Akademie für Gold und Silberschmiedekunst te Hanau. Als grafisch ontwerpster maakt ze o.a. affiches voor “Philips”, “Nationale Omroep”, “Brepolis behangselpapier”, “Daklozenfonds”, “Agrarische afdeling Jaarbeurs” en “Eet meer vis”. Verder krijgt Ans van Zeijst bekendheid als ontwerpster van edelsmeedwerk, kazuifels en wandkleden. In 1952 treedt Ans van Zeijst toe tot de Zusters Monialen van Sint-Augustinus gevestigd in de Priorij Gods Werkhof te Werkhoven (Gemeente Bunnik). Daar neemt ze haar kloosternaam Zuster Theofoor aan.

 

fw5164Eind dertiger jaren van de vorige eeuw komt Ans van Zeijst in contact met Sies Numann, directeur van de afdeling Commerciële Propaganda van Philips. Hieruit resulteren verscheidene opdrachten voor affiches en projecten, niet alleen voor Nederland maar ook ondermeer  voor Zuid-Afrika. In 1941 ontwerpt Ans een affiche voor Philips voorstellende een gloeilamp omringd door de tekens van de dierenriem. Zij wist dat Numann erg geïnteresseerd was in astronomie. Het hiernaast afgebeelde affiche voor Doppelwendellampe (= dubbel gespiraliseerde lampen) was onderdeel van een reclamecampagne voor gloeilampen van Philips in Oostenrijk in 1947. Een affiche met dezelfde afbeelding werd in 1948 uitgegeven met de tekst “Super Arlita en TL Fluorescentie Lampen”.

Na haar intrede in het klooster gaat Zuster Theofoor door met haar werk als ontwerpster maar dan voornamelijk op het gebied van liturgische voorwerpen. Zuster Theofoor overlijdt in Baarn op 16 februari 1988.

 


Signatuur:
Signatuur Zeijst

Bronnen:

  • Ans van Zeyst, Té-Té, no. 5, 2e jg, februari 1947
  • Radio-Advertising in the Austrian Campaign for Incandescent Lamps, Announcer, februari 1950
  • In het klooster kan ik me beter concentreren, Philips Koerier, 4 november 1967
  • Pieter A. Scheen, Lexicon Nederlandse Beeldende Kunstenaars 1750-1950, ’s-Gravenhage, 1969
  • Marjan Groot, Vrouwen in de vormgeving in Nederland 1880-1940, 2007

Met dank aan:

  • André Keyzer, Groningen.