Skip to main content

Biografieën

Biografie Brinks, Kuno

 Kuno BrinksKuno Brinks wordt op 24 maart 1908 te Bussum geboren als tweede zoon van Hendrik Brinks en Johanna van Oostveen. Zijn ouders zijn aanhangers van het theosofisme en deze levensbeschouwing zal de jeugd van Kuno Brinks in sterke mate bepalen. In 1914, als zijn vader overlijdt, verhuist het gezin Brinks naar Amsterdam. Hier bezoekt Kuno Brinks de lagere school en de driejarige HBS. Op advies van zijn tekenleraar schrijft hij zich in 1924 in bij het Rijksinstituut tot Opleiding van Tekenleraren te Amsterdam, waar hij o.a. les krijgt van Huib Luns.

In 1928 doet hij examen en behaalt een akte voor middelbaar onderwijs en een voor nijverheidsonderwijs. Zijn eerste ervaring in het lesgeven doet hij op aan het Theosofisch Lyceum in Naardinkland bij Naarden. Van 1929 tot 1931 volgt Kuno Brinks avondlessen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. In 1929 treedt hij part-time in dienst van het reclamebureau De la Mar eveneens in Amsterdam. Hier vervaardigt hij illustratie- en reclametekenwerk. Dit werk zou hij tot 1932 blijven doen; een koninklijke subsidie stelt hem in staat zijn ontslag te nemen bij het reclamebureau. In 1931 huwt hij met Lous Sluijters, dochter van de schilder Jan Sluijters .

In 1933 wint Kuno Brinks de Prix de Rome voor de graveerkunst. Het stipendium verbonden aan deze prijs stelt hem in staat reizen te maken naar Italië, Frankrijk, Spanje en Marokko. Het is vooral de exotische en onbekende wereld van Noord-Afrika die de kunstenaar inspireren. Brinks tekent stads- en havengezichten, landschappen, portretten, maar ook figuur- en naaktstudies. Jarenlang tekent en etst hij met een waarneembare genegenheid de paarden in de stallen van de Amsterdamse Stadsreiniging. In de grafische wereld is Kuno Brinks vooral bekend geworden door zijn vernieuwing van de techniek van de kopergravure. In 1936 wordt Brinks aangesteld als docent in de grafische kunsten van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam en in 1944 volgt zijn benoeming tot hoogleraar. In 1976 wordt Kuno Brinks gepensioneerd; hij overlijdt op 9 oktober 1992 te Amsterdam.

2078hIn dienst van reclamebureau De la Mar ontwerpt Kuno Brinks bijgaande reclamefolder voor Philips Ultrasol type 5024. Omdat de folder gedateerd is op januari 1933, is het vrij aannemelijk dat Brinks in ieder geval tot ver in 1932 voor De la Mar heeft gewerkt.

 

 

 

  Signatuur:
signbrinks1

 

 

 Bronnen:

  • Michiel Kersten, Kuno Brinks, graficus en tekenaar. Oeuvrecatalogus van de grafiek, Delft 1991.
  • Persdocumentatie Kuno Brinks (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie).