Skip to main content

Biografieën

Biografie Schuitema, Paul

schuitemar1159hGeert Paul Hendrikus (Paul) Schuitema die op 27 februari 1897 in Groningen wordt geboren, behoort met Piet Zwart en Gerard Kiljan tot de vernieuwers van de typografie en het grafisch ontwerp in Nederland. In deze nieuwe typografie werd gebruik gemaakt van de schreefloze letter. De contrastwerking werd opgevoerd door het niet alleen horizontaal, maar ook verticaal of diagonaal plaatsen van de tekst. Ook het gebruik van grote tegenover kleine lettercorpsen en vette tegenover magere lettertypen, verhoogde de contrastwerking. Bovendien werden de oude illustratiemethoden - houtsnede, gravure en tekening - vervangen door fotografie. Van 1915 tot 1920 ontvangt Schuitema zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten, afdeling tekenen en schilderen, te Rotterdam.

In 1924 begint Schuitema zijn werk als ontwerper. Hij werkt onder andere voor de vleeswarenfabriek P. van Berkel, de fabriek voor weegschalen en snijmachines Mij. Van Berkel's Patent, en drukkerij C. Chevalier. Na aanvankelijk gebruik te hebben gemaakt van foto's van anderen, gaat hij in 1927 zelf fotograferen. Zijn foto's gebruikt hij in zijn reclameopdrachten. In 1930 wordt Schuitema docent reclameontwerpen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te 's-Gravenhage; dit werk zal hij tot 1962 blijven doen. Hij blijft echter ook werkzaam als ontwerper voor onder andere de Filmliga, N.V. De Vries Robbé en Enci-Cemij N.V.. In de jaren dertig experimenteert Schuitema met films en ontwerpt stalen buismeubelen. Na de oorlog is Paul Schuitema als ontwerper nog steeds actief. Ook maakt hij nog enkele films. Er worden overzichtstentoonstellingen van zijn werk gehouden, o.a. in Amsterdam (1965) en Zürich (1967). Op 25 oktober 1973 overlijdt Paul Schuitema te Wassenaar.

In de dertiger jaren heeft Paul Schuitema ook voor Philips gewerkt. Hoe de contacten tussen Schuitema en Philips tot stand zijn gekomen is niet bekend. Het ligt echter voor de hand dat zijn broer, E.B.W. Schuitema die hoofd was van de afdeling Verbruiksontwikkeling van de Hollandsche Afdeling van Philips, hier een rol in heeft gespeeld. Voor Philips maakt Paul Schuitema in 1937 onder andere een brochure met documentatie over de Nieuwe Symphonische Serie 1937-38 bestemd voor radiohandelaren, en een consumentencatalogus voor dezelfde serie radiotoestellen.

Signatuur:
signschuitema1Bronnen

  • Maan, Dick, en John van der Ree, typo-foto/elementai­re typografie in nederland 1920-40, Utrecht/Antwerpen 1990.

Voor meer werk van Paul Schuitema klik hier.