Skip to main content

Biografieën

Biografie Beer, Sini de

beer1Gosina (Sini) de Beer wordt op 24 mei 1926 geboren in Arnhem. De aanleg voor tekenen heeft ze van haar vader die leraar is aan de Academie voor Beeldende Kunst en Kunstnijverheid te Arnhem. Op aanraden van haar ouders gaat Sini eerst naar de huishoudschool. Pas daarna kan haar liefste wens – een tekenopleiding aan de academie – in vervulling gaan. Vijf jaar lang volgt Sini deze opleiding. Ze kiest voor de richting reclametekenen en in het laatste jaar volgt ze lessen op de afdeling Decoratief. In 1951 behaalt Sini met lof het einddiploma en wint zij met een knap uitgevoerde illustratie van slakken de Arnhemse Kunstprijs. Na haar opleiding werkt Sini ruim een jaar als freelancer o.a. voor Elsevier, de Nederlandse Boekenweek en diverse kleine uitgeverijen. Voor haar werk ontvangt ze al snel veel lovende recensies.

 


fw2810sub45c4686eEind oktober 1952 krijgt Sini een baan aangeboden bij de Eindhovensche Drukkerij (ED), een honderd procent dochter van Philips. Zij komt hier te werk op de afdeling Artistieke Propaganda te midden van twaalf mannelijke collega’s. Al snel valt het werk van Sini op. Een werkstuk van haar, getiteld “Philips for Music” wordt in maart 1954 positief beoordeeld door het reclameblad Ariadne. Twee maanden later vindt Revue der Reclame een door haar geïllustreerd kinderboekje over fietsverlichting (Philidyne) zeer geslaagd. Het boekje gaat over een jong poesje dat van vader en moeder een fiets krijgt en moet ervaren dat veilig verkeer zonder een goede Philips-dynamo niet mogelijk is. Het boekje is een enorm succes en wordt in vele talen waaronder het Chinees vertaald. Voor Philips illustreert Sini vele tijdschriften en reclameboekjes; ze ontwerpt affiches, kalenderbladen, etalagekartons en tentoonstellingsstands. Maar ze krijgt ook opdrachten van buiten Philips: o.a. van AKU, ENKA, ETOS en de gemeente Eindhoven.

eye ear screenIn 1962 organiseert de productdivisie R.G.T. (Radio, Grammofoons en Televisie) een wedstrijd waarbij kunstenaars zich moeten laten inspireren door de elektronische techniek en de toepassingen ervan. Haar gouache getiteld “Oog, oor en scherm” wint de eerste prijs omdat volgens de jury dit werkstuk op de beste wijze de taak van R.G.T. symbolisch weergeeft.

In 1965 trouwt Sini met Nico Peereboom die ze had leren kennen bij de Eindhovense tennisvereniging ELTV. Zoals in die tijd gebruikelijk was bij vrouwen die in het huwelijk traden, hield Sini op met werken. Na haar werkzame periode heeft ze alleen incidenteel nog wat gedaan, o.a. ontwerpen voor het toneel van het Academisch Genootschap in Eindhoven (kostuums), ontwerp interieur van clubhuis ELTV. Op 26 mei 1982 overlijdt Sini in een ziekenhuis in Eindhoven.

01a4542Sini hield van de natuur (planten, vogels) en van muziek. Ze was sportief (tenniste) en ze maakte samen met haar man en vrienden vele zeiltochten op de Middellandse Zee. Volgens haar collega’s bij de Eindhovensche Drukkerij was Sini vriendelijk maar afstandelijk. Ze had een paar opmerkelijke gewoontes. Ze kwam vroeger altijd op een blauwe scooter en later in een blauwe auto naar het werk. Ze kwam altijd te laat en ’s morgens zette ze een stoel in de opening van haar werkkamer omdat ze niet gestoord wilde worden. Sini heeft in haar 12,5-jarige carrière bij de Eindhovensche Drukkerij veel mooi grafisch werk ontworpen. Alleen jammer dat ze gemeend heeft zo vroeg te moeten stoppen.


Signatuur:
signbeer1

Bronnen:

 • Gemeente Arnhem, afdeling Bevolkingsregister.
 • Opleidingsgegevens van Gosina de Beer, Archief Academie voor Beeldende Kunst en Kunstnijverheid te Arnhem.
 • Ariadne, maart 1954, p. 89
 • Revue der Reclame, mei 1954, p. 178
 • R. Steinbach-Hollebrand, Mej. S. de Beer: Illustratrice, Philips Koerier, Kerstnummer, december 1955.
 • Philips gezien door twaalf artiesten, Philips Koerier, 24-11-1956.
 • Grafische ontwerpers tonen hun vrije werk, Philips Koerier, 12-3-1960.
 • Artists in an Industry, Announcer, May 1962.
 • Interview Jan de Vries (Son), collega van Sini bij de ED, 8 juni 1998.
 • Interview Wim van Rossum (Eindhoven), collega van Sini bij de ED, 2 juli 1998.
 • Interview Hr. Pereboom (Lieshout), echtgenoot van Sini, 4 juli 1998.

Voor meer werk van Sini de Beer, klik hier.