Biografie Aubele, Mary
Aan het eind van de twintiger jaren gaat Ir. L.C. Kalff, hoofd van de afdeling Artistieke Propaganda bij Philips, op zoek naar nieuw talent voor reclame en industrieel ontwerp. In München vindt hij Mary Aubele die zojuist haar opleiding in reclametekenen afgerond heeft. Mary Aubele wordt op 5 februari 1909 in München geboren als eerste dochter van Anton Aubele en Jozefine Hurler. Haar roepnaam is Mariele. Pas later als ze bij Philips gaat werken, gaat ze zich Mary noemen. Vader Anton is de enige eigenaar van de firma Hurler & Aubele, groothandel in meel. Mary volgt na de lagere school de Höhere Mädchenschule. In oktober 1926 wordt Mary leerlinge en assistente bij de Blocherer Schule in München, een opleidingsinstituut voor toegepaste kunst. Hier krijgt ze tot oktober 1929 ondermeer les in de vakken reclametekenen, illustratie, modetekenen, mode-illustratie.
Dan komt Philips met het verzoek of ze in Eindhoven wil gaan werken als ontwerpster van reclameaffiches. Hoewel haar ouders het niet leuk vinden, neemt Mary het aanbod aan. Walter von Wenz zu Niederlahnstein, die inmiddels Kalff was opgevolgd, neemt haar voor f. 200,- per maand aan. In 1930 reist ze naar Eindhoven om met haar werk te beginnen. In Eindhoven wordt Mary opgevangen door de familie Probst, afkomstig uit Berlijn. Carl Probst werkt ook als reclameontwerper op de afdeling Artistieke Propaganda. Na enkele weken gaat Mary in een pension in Eindhoven wonen.
Twee jaar later, in 1932, wordt Mary echter al weer ontslagen. De verslechterende economische toestand dwingt Philips vele werknemers te ontslaan. Mary wil onmiddellijk terug naar München. Een pensiongast, Frans Jacobs die later haar man zou worden, helpt haar eerst bij het zoeken naar een geschikte trein maar weet haar vervolgens over te halen nog een poosje te blijven. Juist als ze definitief wil vertrekken, heeft Kalff een baan voor haar gevonden bij drukkerij Gestel (sigarenkistetiketten en sigarenbandjes). Deze betrekking eindigt na een jaar. Daarna wordt er nog even werk gevonden bij reclamebureau Meys in Rotterdam. Mary woont in die tijd bij de ouders van Frans Jacobs in Den Haag. Ook volgen er nog enkele incidentele opdrachten, o.a. van Kerssemakers (textiel) te Eindhoven en Simplex (houten puzzels) te Aalst-Waalre.
Inmiddels hadden Mary en Frans Jacobs elkaar zo goed leren kennen dat ze besluiten te gaan trouwen. De trouwdatum wordt op 23 juli 1935 vastgesteld. Om in München te kunnen trouwen moet men echter daar eerst een half jaar gewoond hebben. Dus verhuist Mary eind 1934 naar München. Frans en Mary trouwen op 23 juli 1935 in de Peterskirche in München en gaan op huwelijksreis naar Vilsalpsee in Tirol. Na de huwelijksreis vestigt het paar zich in Eindhoven, waar in 1938 hun eerste dochter, Anneke, wordt geboren .
Dat Kalff Mary nog niet was vergeten, blijkt in 1939. Kalff wordt gevraagd of hij iemand kent die voor het nieuwe Diaconessenziekenhuis in Eindhoven de kinderzaal met enige muurschilderingen kan versieren. Hij schrijft aan Mary "Ik heb daarbij direct aan U gedacht." Mary heeft de opdracht aangenomen en uitgevoerd. Enkele schetsen die Mary voor de muurschilderingen gemaakt heeft, zijn nog bewaard gebleven. Dan komt de oorlog, die voor Mary een extra moeilijke tijd is. Ze zal haar familie in Duitsland acht jaar lang niet meer zien. Het enige communicatiemiddel is de brief. Twee broers van haar sneuvelen in de oorlog in Rusland. In 1944 wordt de tweede dochter, Marion, geboren.
Na de oorlog herneemt het leven langzaam zijn normale gangetje. Frans Jacobs, als laborant op het Natuurkundig Laboratorium begonnen, maakt carrière bij Philips bij afdeling Concern Normalisatie. Mary is echtgenote en moeder, maar is als reclameontwerpster beroepshalve niet langer actief. Een grote hobby van haar is piano spelen, wat ze niet onverdienstelijk doet. Frans Jacobs overlijdt in 1990. Mary is dan al geruime tijd ziek en wordt in een verpleegtehuis verzorgd. Op 4 februari 1992, een dag voordat ze 83 jaar zou worden, overlijdt Mary.
In het werk van Mary Aubele is duidelijk te herkennen dat in haar opleiding modetekenen en mode-illustratie een belangrijke plaats hebben ingenomen. Mary signeerde haar werk met "mau" in geschreven letters, met boven de "u" nog een klein lusje. De oorsprong van dit lusje ligt in het Gotisch schrift dat geen verschil maakt tussen een 'u' en een 'n'. Veel Duitsers bleven het lusje ook in het romeins schrift boven de 'u' plaatsen.
Signatuur:
Bronnen:
- Interview Ir. Kalff door Prof. Halbertsma, 19 maart 1962 (Philips Company Archives, Eindhoven).
- Familiekroniek geschreven door Frans Jacobs, ongedateerd, pp. 15-17 (Col. Fam. Gorter-Jacobs).
- Zeugnis-Abschrift Maria Aubele, Blocherer Schule, München, 7 oktober 1929 (Col. Fam. Gorter-Jacobs).
- Schrijven van L. Kalff d.d. 28 oktober 1939 aan M. Jacobs-Aubele (Col. Gorter-Jacobs).
- Mededelingen van W.K. Gorter en A.E. Gorter-Jacobs d.d. 17 oktober 1994.
Voor meer werk van Mary Aubele klik hier.