Skip to main content

Biografieën

Biografie Milner, Joseph

Joseph MilnerIn het blad De Reclame van oktober 1924 staat een advertentie waarin een grote industriële onderneming een reclametekenaar zoekt. De grote industriële onderneming is Philips en de advertentie wordt geplaatst om Hans Oertle die Philips een maand eerder verlaten heeft, te vervangen. Op de advertentie komen honderden sollicitaties binnen. Van de sollicitanten die artistiek goed werk hebben ingeleverd, vallen de meeste af omdat ze te weinig praktische ervaring of een te typisch Hollandse stijl hebben. Uiteindelijk blijven er twee kandidaten over: Joseph Milner en een bekende artieste uit Amsterdam. De definitieve keus valt uiteindelijk op Milner vanwege zijn grotere ervaring. De bekende artieste uit Amsterdam is vermoedelijk Fré Cohen geweest.

Joseph Milner wordt geboren op 27 juni 1888 in Chorlton-cum-Hardy, een plaatsje onder de rook van Manchester. Zijn vader is law stationer, iemand die schrijfbehoeften voor rechtbanken verkoopt en zorgt voor het kopiëren van akten en dergelijke. Milner gaat als leerling-lithograaf werken bij Harry Blacklock & Co Ltd, waar hij zijn opleiding in 1909 voltooid. Milner blijft zich naast zijn werk verder als kunstenaar bekwamen. Dat hij dit niet onverdienstelijk doet, blijkt ondermeer in 1913 als hem de Heywood Prize in Painting (een cheque ter waarde van £7) van de Council of the Royal Manchester Institution wordt toegekend. Milner blijft bij Blacklock werken tot hij in 1915 dienst neemt in het Britse leger. Vanwege invaliditeit wordt hij later uit het leger ontslagen. Na de oorlog volgt Milner een kunstopleiding aan de Manchester School of Arts en gaat als ontwerper voor een reclamebureau werken. Hij wordt lid van de British Water Colour Society en in het begin van de twintiger jaren exposeert hij meerdere malen enige van zijn werkstukken op de zomertentoonstellingen van de Royal Academy.

Folder voor kruislampen, 1926.Eind 1924 sluit Milner een arbeidsovereenkomst met Philips om er tegen een jaarsalaris van f. 7.200,- te gaan werken. Hij vestigt zich met zijn vrouw Mary Ellen, die zelf ook schildert, en zijn twee kinderen in december 1924 vanuit Londen in Eindhoven. Waarschijnlijk heeft het gezin Milner in het dorpse Eindhoven van die dagen niet goed kunnen aarden, want het gaat na ruim een jaar al weer terug naar Engeland. Een van de redenen zou zijn geweest dat Milners dochter, die Hazel heette, op school werd uitgemaakt voor ezel. De hoofdoorzaak was echter dat Mary Ellen geen huishoudelijke hulp kon krijgen, omdat de pastoor zijn vrouwelijke onderdanen verbood om voor het niet-katholieke gezin Milner te gaan werken .

Het verpakken van de gloeilampen, ca. 1925.Een eervolle opdracht voor Milner is het schilderen van 8 panelen van ieder 10 meter lengte voor Philips in Brussel. De panelen beelden ieder een onderdeel van het fabricageproces van de gloeilamp uit. Het hierbij afgedrukte paneel laat het verpakken van de gloeilampen zien. Op de portretfoto van Milner is op de achtergrond het proces van het trekken, wikkelen en testen van de gloeidraad te zien.

Het gezin Milner keert terug naar Engeland en gaat weer in Londen wonen. Milner neemt hier zijn werk als freelance reclameontwerper weer op. Aan het eind van de dertiger jaren treedt hij als reclameontwerper en illustrator in dienst van het reclamebureau J. Arthur Dixon waar hij tot aan zijn pensioen in 1958 zou blijven werken. Naast zijn werk is Milner ook actief  als vrij kunstenaar. Hij neemt aan diverse tentoonstellingen deel en is lid van de Langham Sketching Club. Na zijn pensionering schildert Milner nog vele malen het landschappelijk schoon van Cornwall. Op 5 mei 1969 overlijdt Joseph Milner in het badplaatsje Dawlish in Devon.

Signatuur:

signatuur Joseph Milner signatuur Joseph Milner


Bronnen:

  • Schrijven van T.W.R. Savage d.d. 15 maart 1998 aan de auteur.
  • Who is Who in Art, 1934.
  • The Royal Academy Exhibitors 1905-1970, 1981.
  • Bevolkingsregister Eindhoven (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven).
  • Interview Ir. Kalff door Prof. Halbertsma, 19 maart 1962 (Philips Company Archives, Eindhoven).

Voor meer werk van Joseph Milner klik hier.