Biografie Stoot, Eef
Eef Stoot wordt op 10 juni 1848 in Venlo geboren. Met zijn humoristische tekeningen voor het carnaval maakt hij zich in Venlo zeer geliefd. Eind 1883 verhuist Stoot naar Eindhoven en op 15 oktober 1891 treedt hij voor halve dagen bij Philips als boekhouder-correspondent in dienst. Verder werkt Stoot nog voor een textielfabriek en exploiteert hij samen met zijn vrouw een café-restaurant. Artistiek leeft hij zich uit in het fotograferen, kalligraferen, tekenen en dichten. Stoot maakt o.a. de bekende foto waarop de eerste Philipsarbeiders staan afgebeeld. Familie, vrienden en bekenden stuurt hij bij bijzondere gelegenheden briefkaarten met een tekening en een mooi gekalligrafeerd gedichtje. Stoot tekent ook menige spotprent over zowel de lokale als internationale politiek. In 1914 gaat Stoot na 23 dienstjaren met pensioen. Hij overlijdt op 11 februari 1917 in Eindhoven.
Stoot werkte bij Philips in een lokaaltje dat grensde aan het kantoor waar Anton en Gerard Philips samen aan één lessenaar zaten. In de scheidingswand tussen beide vertrekken was een opening gemaakt waar de potkachel in stond. Dat was zuinig en zeer rationeel. Stoot noemde de lampen die Philips maakte altijd “bolletjes”. Stoot was een getalenteerd tekenaar. Hij was de eerste die voor Philips reclameafbeeldingen ging tekenen. Zo omstreeks 1900 zat Stoot op een middag wat te krabbelen op een briefkaart. Het bleek een grote aardbol met een Christusfiguur erboven te zijn. Die Christusfiguur droeg een hele grote gloeilamp en uit de gloeilamp straalde het woord "Philips". En eronder stond: "Het worde licht. En het werd licht." Anton Philips vond het geweldig en vroeg Stoot om nog twee briefkaarten te maken. De briefkaarten werden naar de drie beste klanten van Philips gestuurd.
Ook heeft Stoot voor publicitaire doeleinden het gebouwencomplex van Philips & Co. enkele malen getekend. Zoals in die tijd gebruikelijk was, werden de fabrieken en kantoren veel groter voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren. Een tekening van Stoot uit 1902 van de gebouwen van Philips & Co. in vogelperspectief werd gebruikt in een lampencatalogus. Voorzover is na te gaan, zijn de Christusfiguur op de briefkaart en de lampencatalogus met gebouwencomplex de eerste vormen van kunst in de reclame bij Philips. Stoot kan dus met recht de eerste - hoewel niet professionele - reclametekenaar van Philips genoemd worden. Als Philips in 1908 zich in de reclame gaat richten op de consument, is Stoot degene die de eerste reclamebriefkaarten voor de metaaldraadlampen ontwerpt. Zijn tekeningen zijn vaak humoristisch en refereren soms aan een actuele gebeurtenis.
Bronnen:
- M.J. Brusse, Kopstukken van het bedrijfsleven. Dr. A.F. Philips in zijn bedrijf in De Groene Amsterdammer, 17 december 1938.
- Frans Wilbrink, Tekenend Eef Stoot in Jaarboek Eindhoven 1997, Eindhoven 1998.
Voor meer werk van Eef Stoot klik hier.